Open Overheid: Yes We Can!

HerkoDuring the meanwhile Leave a Comment

Vrijwel direct nadat Barack Obama de presidentsverkiezingen had gewonnen, is zijn team aan de slag gegaan met de transitieagenda. Dit is de wijze waarop de zittende president de macht overdraagt aan de nieuwe. Obama wordt pas op 20 januari ingezworen, maar hij is al volop bezig. En daarbij maakt hij gretig gebruik van Internet.

Change.gov

Centraal in de transitie staat de website change.gov. Op deze website staat de agenda van de nieuwe president, en nodigt hij iedereen uit mee te denken en te werken aan de grote veranderingen in het land. Zo nodigt hij iedereen uit vragen te stellen aan het nieuwe team dat het land gaat besturen. En iedereen kan weer op die vragen reageren.
Zo ontstaat een nieuwe en vooral open dynamiek bij het opstellen van het politieke programma van een nieuwe regering. Dus geen campagne leuzen meer, geen loze beloftes, en ook geen onderhandelingen achter gesloten deuren.
Maar open betekent ook dat het open staat voor uitersten. En dat geldt zeker als Internet ingezet wordt.

Polarisatie

Ik ben nu Obama’s boek “the audacity of hope” aan het lezen. Daarin beschrijft hij hoe de Amerikaanse politiek de laatste decennia (sinds Reagan, eigenlijk) vooral aan het polariseren is. Als je geen Republikein bent, ben je Democraat. Ben je niet voor, dan ben je tegen. Misschien is dat een gevolg van een twee partijen stelsel, maar ik denk dat het marketing denken er ook een grote invloed op heeft.
In zijn boek zet Obama zich daar tegen af. Hij is Democraat, maar ziet ook veel waarde in Republikeinse standpunten en argumenten.
En nu laat hij het volk dus meepraten over de veranderagenda. Met als gevolg dat mensen -vanuit de gepolariseerde politiek- lastige vragen stellen om vooral tegen te zijn. En dat voorstanders die lastige vragen verwijderen.
Mijn punt is dat hieruit blijkt dat open niet hetzelfde is als anders of zelfs als verandering. Open weerspiegelt het nu, en geeft alles en iedereen de mogelijkheid op het podium te klimmen.

Open data

Naast die belangrijke les over open overheid past Obama er nog meer toe. Zo is alle inhoud op change.gov vrijgegeven onder een Creative Commons licentie, waardoor het mogelijk en legaal is die inhoud te hergebruiken. Zo kan je nu bijvoorbeeld de veranderingen op die site volgen. En meer toepassingen zullen wel snel volgen.

Change.gov draait overigens op Expression Engine, een CMS waar ik ook wat ervaring mee heb. Het is geen open source software, maar is wel van de makers van Code Igniter, een open source PHP franework. EE is gebruikersvriendelijk, en volgt de webstandaarden.

Obama volgt een strategie van openheid, iets wat politiek gezien een verademing is. Ik vraag me echter af of die strategie in het sterk gepolariseerde Amerika voldoende bijdraagt aan de daadwerkijke verandering. Openheid legt ook de verschillen bloot. Maar het geeft ook de veranderingsgezinde mensen de instrumenten en het podium om mee te denken en te werken aan een betere toekomst. Ik volg de ontwikkelingen met grote interesse!

p.s. Deze blogpost is geheel op de iPhone geschreven, later zijn de links en koppen toegevoegd. FYI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *