Pleiocratie: samen spelen op het plein

HerkoDuring the meanwhile Leave a Comment

Dit artikel heb ik geschreven voor www.ictu.nl, naar aanleiding van de prijs die Pleio heeft gekregen.

Plein Overheid (Pleio), het door Ambtenaar 2.0 geïnitieerde overheidsbrede online samenwerkplatform, heeft een internationale prijs gewonnen. Als eerste Nederlandse project heeft Pleio een Gold Award bij de Intranet Innovation Awards 2012 gekregen. Wat maakt Pleio zo bijzonder?

De jury van de Intranet Innovation Awards prijst Pleio omdat het overheden met elkaar verbindt. Daarmee is het een van ’s werelds meest innovatieve intranetconcepten. Maar het blijft volgens de jury niet bij een concept: “Pleio encaptulates what we are talking about in terms of innovation. And instead of talking about it, you’ve done it.”

Ook ICTU volgt Pleio al sinds het prille begin. ICTU gebruikt Pleio zelf als ‘sociaal intranet’ en als online samenwerkplatform voor projectgroepen. GovUnited bijvoorbeeld maakt volgens community manager Lydia Verkerk intensief gebruik van Pleio. “Zo´n 300 gemeenteambtenaren werken samen op onze deelsite. De afstand tussen gemeente Aa en Hunze en gemeente Middelburg bedraagt 339 km enkele reis, dan merk je wat de waarde is van een online platform! Op Pleio gaan we met elkaar in discussie over projecten als webarchivering. De teksten uit de gemeentelijke producten- en dienstencatalogus worden op Pleio beheerd. Maar ook informatie over de inrichting van allerlei e-diensten wordt via Pleio uitgewisseld.”

Maar het meest bijzondere van Pleio is de manier waarop het tot stand is gekomen en is uitgegroeid tot een serieus platform voor samenwerking tussen overheden (en breder, Pleio wordt ook voor burgerparticipatie ingezet). Pleio is gebouwd als een bazaar en niet als een kathedraal.*

Pleio is ontstaan uit een klein initiatief van enthousiaste en vakkundige mensen. Zij staken er bloed, zweet en tranen in om iets neer te zetten dat voor een paar andere enthousiaste mensen nuttig was. De innovatieve netwerk- en community-aanpak van Ambtenaar 2.0 leende zich uitstekend voor het platform. Als snel werd het platform gebruikt om meerdere vakmensen uit verschillende organisaties met elkaar in contact te brengen en groeide Pleio. Zo kwamen er nieuwe ideeën voor uitbreiding en nieuwe mensen om die ideeën te realiseren. Pleio groeit door te laten zien wat het waard is en daarmee nieuw talent aan te trekken dat weer in dat gemeenschappelijke platform investeert. Pleio ís een Plein voor de Overheid. En van de overheid.

De internationale prijs is een erkenning dat die laagdrempelige werkwijze ook een goede projectaanpak kan zijn. Beheer blijft ook hierin echter een aandachtspunt; Pleio vraagt de deelnemers nu om donaties om het beheermodel dat is opgezet te financieren. Maar ook dat gebeurt via crowdfunding, dus volgens het bazaar-model. Door vol te houden, nieuw talent aan te blijven trekken en steeds te laten zien dat het werkt, blijft Pleio groeien en zichzelf verbeteren.

Neem zelf eens kijkje op Pleio en surf naar www.pleio.nl, en kijk of het voor jouw project wellicht interessant is!

* Referentie aan het iconische essay Cathedral and the Bazaar (CatB) van open source software voorman Eric S. Raymond.

Herko Coomans heeft bij ICTU vanuit verschillende rollen gewerkt aan programma’s zoals Antwoord voor Bedrijven, de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG) en het NUP. Hij is een spil in de organisatie van ICTU Cafés, een maandelijks terugkerende bijeenkomst over serieuze zaken van, voor en door medewerkers en relaties van ICTU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *